Nanda Roep: Ambitieus tegen wil en dank

“Bij alles wat ik doe volg ik mijn innerlijke kompas. Daar vertrouw ik volledig op. Dat betekent dat alles wat ik doe van binnenuit ontstaat en als het goed voelt, doe ik het. Dat druist soms tegen alle adviezen in van marketingmensen of betrokkenen om mijn heen. Maar als ik het voel, dan ga ik er vol voor. Vol geloof in wat ík wil”.

In het Apeldoornse café/restaurant Klein Berlijn ontmoet ik multitalent Nanda Roep. Roep is vooral bekend als schrijfster van onder meer de kinderboekenserie Plaza Patata. Ze is tegenwoordig uitgever van haar eigen boeken en apps, tv-maker, producent, moeder en partner van cabaretier Silvester. Tijdens onze ontmoeting raken we vanzelf in een flow. Twee uur later staan we pas weer buiten. “Zo laat alweer? Ik hol altijd achter mezelf aan!”, concludeert ze maar weer eens na onze fijne ontmoeting.”

“Ik neem de tijd en ruimte tot het momentum ontstaat. Als dat niet lukt, dan blijf ik gewoon zoeken en ga ik bij mijzelf te rade of ik wel op het juiste spoor zit. Dan ga ik lekker vertragen!”

Lege agenda

“Als ik aan mijn week begin, zorg ik ervoor dat ik zo weinig mogelijk afspraken in mijn agenda zet. Ik moet voor mijzelf ruimte maken, zodat ik een zekere mate van leegte kan voelen. Op die manier kan ik het beste – wat ik noem – mijn spoor vinden. Mijn spoor is min of meer de route zoals mijn dag er ongeveer uit moet komen te zien en waar ik voldoende ruimte heb om mijn werk vol overgave te kunnen doen.

Om in een goede flow te kunnen komen laat ik mezelf vooral niet dwingen of duwen. Ik neem de tijd en ruimte tot het momentum ontstaat. Als dat niet lukt, dan blijf ik gewoon zoeken en ga ik bij mijzelf te rade of ik wel op het juiste spoor zit. Dan ga ik lekker vertragen. Gewoon voelen en luisteren naar mijn innerlijke kompas. Mijn flow moet bij mij van binnenuit ontstaan.”

Schrijf maar een verhaal

“School was een methodiek waarin ik mijzelf niet zo goed kon plaatsen. Soms had ik er zo’n potje van gemaakt, dat ik mij bij de conrector moest melden. Ik herinner me nog goed dat mijn leraar Nederlands inzag dat zo’n ontmoeting weinig indruk zou maken. Hij zei tegen mij: “Weet je wat, je hoeft je niet bij de conrector te melden. Schrijf maar een verhaal voor mij!” Ineens was ik in mijn element. Dat was totaal geen straf voor mij. Elk jaar sturen we elkaar met kerst nog een kaart.”

Normen en waarden

“Dat soort momenten hebben mij wel gevormd in mijn normen en waarden als schrijfster. En nu als uitgever/ondernemer. Ik zit vol met ideeën. Ideeën waar ik heilig in geloof en die ik ook wil doen. Die ideeën pasten niet bij een traditionele uitgever. Die hadden andere normen en waarden. Die willen vooral successen oogsten, terwijl ik wel eens een keer een andere smaak wilde proberen. Met tegenzin werd dan een beetje reclame gemaakt voor een ander type boek. Tegelijkertijd maakten ze geen reclame meer voor mijn andere boeken. Die manier ging mij tegenstaan. Daarom besloot ik mijn eigen uitgeverij te starten. Geen idee hoe precies, maar ik geloofde erin. En dus deed ik het.” (lees verder onder de foto)

Nanda Roep - Flow Interview - Floooow

Innerlijke kompas en wensenmodel

“Daarbij gaat het mij niet om het geld of het succes. Mijn kernwaarden zijn vooral gebaseerd op dat gevoel van binnenuit, die innerlijke kompas.

Ik heb geen verdienmodel, maar een wensenmodel. In dat model staat de creativiteit altijd voorop, zodat die wensen kunnen worden uitgewerkt. De dingen die ik bedenk en maak moeten vooral iets leuks bieden voor het publiek waarvoor het idee is bedoeld. Als ik daarvan overtuigd ben kan ik van het idee echt een prioriteit maken. Dan gaan factoren als focus en concentratie echt bij mij “aan” en kan ik er echt doelgericht mee aan de slag.”

Niet gelukkig van routines

“Ik ben niet bepaald het type dat voort kan bestaan op de behaalde successen. Mensen om mij heen, ook de zogenoemde experts in mijn wereldje, verklaren mij soms voor gek dat ik de vertrouwde succesfactor na enige tijd weer loslaat. Ik word er niet gelukkig van op iets voort te blijven liften, wat perse succes heeft. Sterker nog, als het teveel een invulling gaat worden, word ik eerder ongelukkig. Ik heb dan ook die verandering echt met regelmaat nodig. Ik moet regelmatig van genre en spoor wisselen om mijzelf te blijven uitdagen. Een fotograaf zei me ooit eens: “Je bent ambitieus tegen wil en dank.” Dat geloof ik wel.”

Nieuwe uitdagingen

“De komende tijd zal ik vooral druk zijn met de musical die ik heb geschreven en geproduceerd. Een hele andere discipline die voor mij nog best nieuw is. Erg leerzaam allemaal. En ook heel verantwoordelijk. Ineens werk ik met een team van talentvolle acteurs en theatermakers die ik sturing moet geven en mij op hun beurt weer feedback geven om van te leren. Ondertussen doe ik wel wat ik wil, wat ik leuk vind, wat ik goed kan en waar ik gelukkig van word.

Ik blijf vertrouwen op mijn innerlijke kompas en doelgerichtheid. Dat zit sinds mijn kindertijd al zo diep in mijzelf verankerd. Gelukkig krijg ik ook regelmatig de bevestiging dat het goed is zo. Dat helpt me ook om te genieten op weg naar mijn doelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>