Hoe ga ik zonder stress op vakantie? Vijf tips voor een stressloze vakantie!

De vakantie is voor sommigen al gaande, voor de rest van Nederland komt de vakantie er nu echt hard aan! De massale uittocht richting het warme zuiden gaat beginnen. Dat betekent, naast inpakken, ook dat je je vervanging regelt, afstand neemt van je werk en even afkoppelt. Dit kan stressvol zijn, maar dat hoeft niet! We delen graag tips met je hoe je zonder stress op vakantie kunt en lekker kunt gaan genieten.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Om vanuit je werkmodus over te stappen naar vakantiemodus is soms lastig. Begin ongeveer een week voor je vakantie met het overdragen van werk. Laat collega’s dan ook ruim van te voren weten dat je afwezig zal zijn. En zeg niet direct “ja” op vragen van collega’s in die drukke tijd voor je vakantie. Neem even bedenktijd om te bedenken of het past of het nu moet.

2. Oefen je vakantie

Oefen je vakantie ook eens van te voren. Zet je laptop een uurtje eerder uit of zet ’s ochtends niet meteen de radio aan, maar geniet eerst even van de stilte. Zorg dat je uitgerust kunt vertrekken. Ga dus op tijd naar bed in de week voordat je weg gaat. Maak ook een lijst met wat je mee wilt nemen.

3. Beter werk

Vind je het belangrijk verantwoordelijkheid te krijgen van je werkgever? Is autonomie belangrijk voor je? Laat je werkgever dan zien dat je de verantwoordelijkheid kan dragen. Richting hem/haar én richting je collega’s. Vertrouw erop dat zij het werk oppakken tijdens je afwezigheid. Haal het beste uit jezelf en uit anderen. Dit vraagt om persoonlijk leiderschap.

Dus stel jezelf eens de vraag hoe (on)bereikbaar je wilt zijn. Is het erg om een paar weken geen werkmail te lezen? Maak de keus en laat je werk voor wat het is. Geniet van je vrije tijd. Vrije tijd is namelijk nodig om je fysiek weer helemaal op te laden. Onthoud dat regelmatige vrije tijd ervoor zorgt dat je daarna nog beter werk levert. Ook dat is weer persoonlijk leiderschap.

4. Vasthouden

Als laatste wil je natuurlijk je fijne vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden. Het slechte nieuws is dat uit onderzoek blijkt dat het vasthouden van vakantiegevoel meestal 2 tot 4 weken lukt. Gelukkig blijkt ook uit het onderzoek dat je het vasthouden van je fijne vakantiegevoel wat kan verlengen. Namelijk op de volgende 3 manieren:

Manier 1: Plan als je terug bent van je reis ruim tijd in voor het doornemen van je mails en ander werk. Tip: zet je “out-of-office” melding 1 of 2 dagen later uit dan je daadwerkelijk terug bent.
Manier 2: Probeer zoveel mogelijk in het nu te leven: denk aan werk tijdens het werk en denk aan vakantie tijdens je vakantie. Negatief denken aan je werk is een absolute no-go. Het verpest je vakantie en after-vakantie gevoel.
Manier 3: Plan relax avondjes in de week na je vakantie: sporten, lezen, wijntje met vrienden. Nog even geen mail, administratie of de strijk.

5. Bewust

Neem bewust tijd voor ontspanning, geniet van je vrije tijd. Ook buiten de vakantieweken om. Ontspanning is ontzettend belangrijk naast je werk. Het niet bewust tijd nemen van vrije tijd is een van de belangrijkste oorzaken van een burn-out.
Daarom wensen we je een hele fijne, gezellige, ontspannen vakantie zonder stress!

Bronnen:

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>