Een half jaar Floooow: een reis vol ontwikkelingen

Floooow bestaat alweer een half jaar. Ik sta soms verbaasd hoe de tijd vliegt en mij bedenk wat we als organisatie allemaal al hebben beleefd en ervaren. Wauw. Tijdens het schrijven van deze blog besefte ik wat er allemaal is gebeurd en wat ons in positieve zin is overkomen. Over flow gesproken. In deze blog blik ik graag terug op het eerste half jaar van Floooow en onze missie om burn-out binnen een jaar of 15 als beroepsziekte nummer één uit het werkveld te verbannen. En ik kijk graag vooruit, want er komen leuke dingen aan. We hebben er zin in!

Floooow: een organisatie met een missie

In aanloop naar de lente ontpopte Floooow zich als een vlinder uit haar cocon. Onze organisatie onderging de transitie van HRM en werving en selectie naar een organisatie met een ambitieuze missie en visie op het gebied van flow. Die ambitie vertaalde zich als volgt: zorgen dat burn-out over ca. 15 jaar niet of nauwelijks nog voorkomt. Door de juiste omstandigheden te creëren voor flow, maken we van Nederland het meest innovatieve land en ‘best place to work’ van de wereld. We werden tijdens deze transitie bijgestaan door het marketingbureau Creating Heroes.

De Gasfabriek - Netwerken Floooow
Flow teamspel - Floooow Flow Your Mind

Onderzoek was startpunt van transitie

Floooow is ontstaan naar aanleiding van mijn wetenschappelijk onderzoek. Ik onderzocht voor mijn masterthesis HRM wat flow kan betekenen voor organisaties en hoe flow bevorderd kan worden in de dagelijkse (werk)praktijk. Uit het onderzoek blijkt dat door flow te bevorderen burn-out voorkomen kan worden. Voor mij een heel belangrijk gegeven, omdat er in Nederland alleen al zo’n 1 miljoen mensen kampen met een burn-out of burn-out klachten. Een ontzettend slechte ontwikkeling voor mens en organisatie.

Het onderzoek toonde ook aan dat door flow meer creativiteit en innovatie ontstaat. Ook wordt de productiviteit vergroot. Medewerkers die vaak flow ervaren zijn bovendien minder vaak ziek en organisaties die inzetten op flow noteren beduidend minder verloop van getalenteerde medewerkers. Deze voordelen vertalen zich in een absolute win-win situatie voor zowel een organisatie als de medewerkers. Daar wilde ik mee aan slag, wat leidde tot Floooow.

Normen en waarden

Als je flow wilt bevorderen in organisaties, moet je natuurlijk zelf ook flow ervaren. Dat lukt gelukkig heel goed met de mensen die we om ons heen hebben verzameld. Mensen die passen bij onze normen en waarden. Zo vinden we bij Floooow dat iedereen zichzelf zijn moet kunnen zijn. Het talent van iedereen wordt gezien en benut, we helpen elkaar en zorgen voor elkaar. We communiceren open en eerlijk en handelen transparant, zodat ook anderen kunnen leren van onze kennis en ervaring. We werken op basis van een community van professionals die met elkaar samenwerken aan hetzelfde doel. Die samenwerking noemen wij onze “Flowunity” en werkt erg inspirerend.

Flow Teamspel - Floooow - Teambuilding burn-out
Flowt(h)et - Meer flow ervaren in je werk

Spelend leren flow ervaren/bevorderen

Sinds onze transitie zijn we uit de startblokken geschoten en zijn we druk bezig geweest om onze diensten als de Flow inspiratiesessie, het Flow (team)spel, het spel Flowt(h)et? en de Flowscan onder de aandacht brengen. Inmiddels hebben we samen met een aantal mooie organisaties aan de hand van onze diensten gewerkt aan het realiseren van onze missie: burn-out voorkomen én uitbannen.

We hebben vooral gemerkt dat spellen als het Flow (team)spel en Flowt(h)tet? erg goed worden ontvangen. Dit komt vooral omdat we met organisaties en hun teams al spelend inzetten op het bevorderen van flow. Deze spelende sessies geven op een leuke en laagdrempelige manier inzicht op welke wijze flow ervaren en/of bevorderd kan worden in organisaties en bij medewerkers. Het delen van flowkennis- en ervaring in spelvorm levert dus veel positieve reacties en inzichten op bij organisaties.

Waar wij flow van krijgen

Het ontwikkelen van dergelijke spellen geeft ons veel flow. Vooral als organisaties ons verzoeken een spel of inspiratiesessie meer op de aard van de organisatie of een bepaald thema af te stemmen. Meestal volgen die verzoeken in aanloop naar een teamdag, seminar of symposium. Zodra wij weer mogen puzzelen aan een op maat gemaakte workshop, borrelt het bij ons van de creativiteit.

Waar wij ook veel flow van krijgen zijn de mooie initiatieven waaraan we mochten bijdragen in het eerste half jaar, zoals de Salland Academy, Dag van het Werkplezier, Innovatie Expeditie, ACEC Create en een coachingsexpeditie naar Zweden met Expeditie Flow.

Dag van het Werkplezier
Dag van het Werkplezier - Floooow

Eigen kantoor in dynamische omgeving

De keuze om een kantoor in De Gasfabriek te Deventer te betrekken helpt ook om onze eigen flow te bevorderen. In deze dynamische omgeving met veel ondernemers kunnen we sparren over ons ondernemerschap, kunnen we kennis en ervaring delen en helpt het ons om ons netwerk in de regio uit te breiden. In ons eigen bescheiden kantoorruimte, ingericht met een relaxhoekje en veel groene plantjes, kunnen we ons volledig terug trekken. Het biedt ons tevens rust en ruimte creëren om vol focus en concentratie te werken aan de ontwikkeling van Floooow en onze flow-diensten. Na een dag werk kunnen we bovendien ook nog eens het werk achter ons laten en de deur achter ons dichttrekken. Belangrijk voor de juiste werk/privé-balans.

Veel ontwikkeld, veel gedaan, veel flow

Kortom… een enerverende periode om met gepaste trots op terug te kijken. Wat hebben we al veel mooie projecten gedaan bij gave organisaties die goed passen bij onze missie. En wat hebben we mooie workshops ontwikkeld die goed aanslaan. Samen met medewerkers van organisaties hebben we mogen ontdekken hoe vaak flow ervaren wordt en waar flow juist nog bevorderd kan worden. En wat hebben we al aan mooie evenementen mogen deelnemen. Laten we niet vergeten dat we dit allemaal hebben kunnen doen met de steun van ons reeds uitgebreide team en het eerder genoemde marketingbureau Creating Heroes.

Ik kijk meer dan tevreden terug op het eerste half jaar en we gaan vol goede moed en vertrouwen bouwen op deze ervaringen. Veel nieuwe ideeën borrelen alweer op. De ideeën gaan wij de komende periode verder uitwerken, zodat we steeds weer nieuwe boeiende flow-concepten kunnen blijven presenteren. Volg ons avontuur door regelmatig te kijken op onze website en social media. Voor samenwerkingen en vragen staan we altijd open.

Verder kan ik alleen nog maar dankbaar zijn. Dankbaar voor alles.

PS. Bekijk hieronder de leuke video die we hebben gemaakt met Creating Heroes.

De Gasfabriek in Deventer - Flow - Burn-out
De Gasfabriek in Deventer - Flow - Burn-out

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>