De 5 voordelen van Flowtet

Het afgelopen half jaar hebben we veel organisaties en teams mogen begeleiden met ons (team)spel Flowtet. Flowtet is voor verschillende situaties inzetbaar. In dit blog zet ik de  voordelen van Flowtet voor je op een rij.

1. Spelen is met plezier onderzoeken.
Een spel spelen brengt bovenal plezier. Door een spel te spelen wordt de sfeer vaak ongedwongen en wordt iedere deelnemer actief betrokken. Dat spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen, dat (h)erkennen we vaak wel, maar hoe zit dat dan bij volwassenen en in het bijzonder op het werk? Volgens John Cohn geeft spelen je de moed om dingen te onderzoeken. Het maakt je productief, creatief en gelukkig.
En juist die moed om te onderzoeken met en binnen het team (bijvoorbeeld: wie zijn we en wat hebben we te doen) is een belangrijk startpunt voor welk project of verandertraject dan ook.

2. Je leert je collega’s/teamleden beter kennen
Door met plezier samen te onderzoeken leer je elkaar binnen het team beter kennen. Wat zijn de drijfveren van collega’s binnen het team? Wat zijn behoeften, werkwijzen, doelen, werkwaarden en hoe kun je elkaar ondersteunen en aanvullen? De vragen op de speelkaarten geven handvatten om elkaar goed te bevragen op basis van de 8 flowfactoren. Bijvoorbeeld: Hoe kun je binnen het team werken aan vertrouwen en collegialiteit? Of: Hoe kun je feedback integreren in de dagelijkse werkpraktijk?

3. Je krijgt tips en tricks aangereikt die betrekking hebben op jouw dagelijkse werksituatie
Op basis van vraag en antwoord voeden de teamleden elkaar met tips en tricks hoe je flow (met elkaar en voor elkaar) kunt bevorderen binnen de eigen dagelijkse werkpraktijk. Zo kan een teamlid andere teamleden inspireren met hoe hij of zij iets heeft aangepakt in een bepaalde werksituatie. Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde en is elke situatie weer anders en op zichzelf staand. De Flow-coach/spelbegeleider kan dan faciliteren met verdiepende vragen om tot nieuwe ideeën voor een praktijkgerichte aanpak te komen.

4. Je kunt er een heel evenement/workshop van maken en kunt het ook inzetten voor een kort intermezzo
Flowtet is een teamspel dat veel ingezet wordt als workshop. De workshop kan op maat uitgebreid worden tot een maatwerkevent, passend bij de dominante thema’s die binnen het team of organisatie aan de orde zijn. Maar het kan ook in klein formaat ingezet worden, bijvoorbeeld als aftrap van de dag of een scrumsessie. Je hoeft namelijk niet het hele spel te spelen om de voordelen ervan te ervaren. 1 spelkaart kan al aanleiding zijn voor een goed gesprek met impact.

5. Flowtet is goed inzetbaar als leidraad voor een (in)formeel gesprek
Flowtet kan ook gebruikt worden als gespreksmodel voor een gesprek tussen bijvoorbeeld twee medewerkers om een situatie te duiden een voortgangsgesprek tussen leidinggevende en medewerker. Of gewoon voor het werkplezier, tijdens de lunchpauze of een adempauze tussen de werkzaamheden door. En de humor mag dan ook best om de hoek komen kijken!

Aan de slag met Flowtet

Wil jij met jouw team ook aan de slag met Flowtet? Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag de workshop ‘Teamspel Flowtet direct aan.